Hangazonosítás

Hangszakértőként talán legtöbb esetben hangazonosítási vizsgálatok elvégzésére kérnek fel. A megkeresések túlnyomó többsége hatóságoktól érkezik, azonban előfordul magánmegbízás is cégektől, magánszemélyektől. A megbízás fő célja annak megállapítása, hogy adott felvételen hallható személy hangja megegyezik-e egy vélelmezett személy hangjával. Olyan esetek is előfordulnak, hogy több felvétel áll rendelkezésre és a felvételek összehasonlításával annak megállapítása szükséges, hogy a felvételeken hallható hangok ugyan attól a személytől származnak-e.

speech2.jpg

A kérdés megválaszolásához hangazonosítási vizsgálat vagy helyesebben beszélőazonosítási vizsgálat elvégzése szükséges. A vizsgálat folyamán egy azonosítandó személy hangját hasonlítjuk össze egy szóba jöhető személytől beszerzett hangmintával. A vizsgálatok sikerességét meghatározza a vizsgálandó felvétel minősége és az azon hallható azonosítandó személy által mondottak hossza.

A beszélőazonosítási vizsgálat összetett folyamat. A vizsgálat műszeres mérésekkel és hallás útján (percepciós módon) feltárt stílusjegyek összehasonlításával történik.

A műszeres vizsgálatok folyamán az adott személyre egyedien jellemző hangi összetevők mérése történik. Jó minőségű felvétel esetén nagymértékű hasonlóság vagy éppen különbözőség állapítható meg. A percepciós módon észlelt stílusjegyek vizsgálatával feltérképezhetőek a beszélő kiejtési és szóhasználati sajátosságai.

A hangazonosítási vizsgálatok ugyan olyan pontosságú eredményt adnak mint az ujjlenyomat vizsgálata?

Nem. Mivel az ujjlenyomat teljesen egyedi. Az emberi beszéddel kapcsolatban ugyan ez ilyen egzaktul nem fogalmazható meg. Azonban megfelelő paraméterekkel rendelkező felvétel vizsgálatával olyan mértékű egyezőség mutatható ki, mellyel nagy valószínűségű hasonlóság állapítható meg. Ha egyéb tények, bizonyítékok is alátámasztják azt, hogy a szóba jöhető személy hangja hallható a felvételen (például bemutatkozik, személyes információkat közöl, vagy egyéb nyomozási eredmények ezt támasztják alá) akkor a hangazonosítási vizsgálat eredménye komoly bizonyítóerővel szolgálhat.

Kapcsolatfelvételhez keresse fel weboldalamat: www.hangtechnikaiszakerto.hu